"Anders nabij" is online uitsluitend te koop via de website van Uitgeverij Charlotte.
Je kunt het boek ook kopen op de lezingen en workshops die via deze website worden aangekondigd.
Het kost slechts €19,90.
De opbrengst gaat naar het goede doel:
vzw. Prinses Harte.
18-02-20
Voor Johan Muyldermans is de vzw Prinses Harte een missie geworden. "Ieder bericht dat ik krijg van ouders die hun kindje zien opfleuren door een van onze pakketten geeft me een warm gevoel. Dat we iedere keer opnieuw ons verhaal mogen doen, is heel belangrijk voor ons."
Vooral in de regio Mechelen zijn er jaarlijks talloze acties waarvan de opbrengst naar de vzw Prinses Harte gaat. Maar de vzw zelf steunt ook het onderzoek naar kanker. Daarom zullen er eind mei twee fietsteams van Prinses Harte deelnemen aan de 1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker.
20-12-19
Eva denkt terug aan het gesprek met Jan en Leen, de ouders van Ona. Zij overleed aan een hersenvliesontsteking. ‘De gesprekken met Jan en Leen waren emotioneel zwaar. Hun verdriet was zo tastbaar. Er zijn tijdens de opnames veel tranen gevloeid. Ik voelde daarin tegelijk hun kwetsbaarheid en hun kracht. Want ze stopten hun verdriet niet weg, ze maakten mij er onderdeel van. Ik vond dat moeilijk; het komt zó dichtbij. Je kunt niets zeggen, want het verdriet neemt alle ruimte in.'
8-12-19
"Jerom was een gezonde baby, maar eind mei ging ik hem halen bij de onthaalmoeder en stond zijn hoofdje wat scheef. Hij was verzwakt en een infuus in het ziekenhuis bracht hem niet terug op krachten. Een scan gaf het verdict dat er een tumor van zo'n 5 centimeter groot in zijn hoofdje zat."
"Mijn baas en collega's waren zeer begripvol, zowel voor als na het overlijden van Jerom. [...] Ik heb na het rouwverlof ziekteverlof genomen. Samen met mijn baas besprak ik nu en dan de situatie en in november ben ik begonnen met enkele dagen te gaan werken".
7-12-19
“Een boek lezen is één ding, maar al die ouders horen vertellen over hun kinderen, dat komt nog zoveel krachtiger binnen. Elke zucht, elke pauze heeft betekenis en doet je meevoelen met hun verhaal”, gaat Eva verder.
“Het zijn harde maar ook zo hartverwarmende verhalen”, zegt Eva. “Over mensen die er toch in slagen om hun leven weer richting te geven. Die er iets van willen maken, ondanks hun verlies. Hun getuigenissen zetten je met je voeten op de grond en doen je beseffen wat echt telt.”
4-11-19
"Het is ook een tijdsdocument, want het zijn niet alleen getuigenissen van de ouders. Ik heb ook geprobeerd om tegemoet te komen aan hun gedeelde angst, namelijk dat er na verloop van tijd niet meer gesproken wordt over hun kinderen, dat ze worden vergeten", vertelt Eva over de podcastreeks.
"Een kind verliezen is een tragedie", zegt Nils Van Uffelen, "maar ik heb er ook een stuk rijkdom in gevonden. Het heeft mij echter en authentieker als mens gemaakt. Ik leef anders, ik besteed mijn tijd anders. Ik ben daar heel dankbaar voor naar mijn dochter. [...] Ik zou natuurlijk veel liever hebben dat Charlotte hier bij was, maar ik merk dat de relatie met mijn andere kinderen veel meer zingeving en inhoud heeft dan vroeger."
31-10-19
Kinderen die hun ouders verloren, noemen we wezen. Voor ouders die een kind verloren, hebben we geen woord.
In deze speciale aflevering van dSAudio - een gastpodcast naar aanleiding van het Allerheiligenweekend - laten we het verhaal horen van Elke Du Bin en Johan Muyldermans. Zij verloren hun dochter Harte vier dagen na haar zesde verjaardag aan een hersentumor, na een strijd van amper zes weken.
28-10-19
"Waarom ik dit wilde maken, is omdat ik heel goed besef hoe fragiel ons eigen geluk is. Ik vind dat we in een maatschappij leven waarin we continu de boodschap krijgen dat we onoverwinnelijk zijn. Als we maar hard genoeg werken en onszelf genoeg promoten op sociale media, dan blijft het zogezegd allemaal goed gaan. Maar dat is niet zo.
Geluk is iets dat je krijgt en daar moet je regelmatig bij stilstaan. Deze verhalen helpen daarbij. Dat zijn levenslessen en die zorgen ervoor dat we op de rem gaan staan."
26-10-19
Leen verdiepte zich na het overlijden van Ona in de dood. Ze gaf haar job in het onderwijs op en is nu aan de slag bij Begrafenissen Pues die de uitvaart van haar dochter verzorgde.
“Ik werk nu op de plek waar ik Ona voor het laatst gezien heb. Voor mij is dat een mooie plek. En ja, als er mensen zijn die hun kind verloren hebben, is er een connectie. Ik ben niet langer bang om te sterven. Ik geloof dat ik Ona terug ga zien. Of dat nu is of niet, maakt niet uit. Het feit dat ik daarin geloof, geeft wel een warm en intens gevoel.”
11-09-19
"Soms voel je in jezelf een zere plek, het zeurt, het trekt. Het lijkt alsof er een gat is gebrand op die plaats. Je wil ervan af en gaat onbewust op zoek naar vulling. Toch komt het gat altijd terug, het wil geen vulsel, het wil aandacht voor zijn pijn. Lekker gaan zitten bij het gat dus en eens voelen aan de randjes, hoe scherp ze zijn of hoe zacht, hoe je het gat kan liefkozen en ervoor zorgen op je eigen persoonlijke manier."
"In het lege gat vind ik bij momenten mezelf: schilderend, schrijvend, voelend, ‘zijn’. Dus dat is dan op dit moment mijn waarachtige werkelijkheid. Wat je verloren bent, kan je terugvinden"
01-05-19
"Eén van de patiënten die een nier heeft ontvangen, is ondertussen overleden. De anderen stellen het nog steeds prima. Wie ze zijn, weten we niet. [...]
Wij zouden het ongelooflijk fijn vinden moesten we ooit een brief of kaartje in onze brievenbus vinden met het verhaal van iemand die een stukje van Ona haar topkwaliteit met zich meedraagt. Dus bij deze, als je zou aarzelen, koop een kaartje en stuur het op. Gewoon doen!"
25-04-19
"Een waardevol, inspirerend en zeer herkenbaar boek voor lotgenoten. Door de variatie in de persoonlijke verhalen zal ieder er iets in vinden dat aansluit bij eigen ervaringen en er ook hoop uit kunnen putten.
Daarnaast biedt het boek familie, vrienden en werkgevers houvast en inzicht voor het omgaan met ouders in rouw."
7-03-19
"Ook op de werkplek is het snel weer over naar de orde van de dag. Als je terugkeert, plaats je een foto op je bureau en zullen enkele collega’s de eerste week nog wel vragen hoe het met je gaat. Maar dan stopt het. Heel wat lotgenoten hebben het echt moeilijk met die reïntegratie. En maak je geen illusies, veel meer werknemers dan je denkt maken dit mee."
27-02-19
Charlotte was een vrolijke tiener toen ze op haar zestiende plots overleed aan hartfalen. Een tragedie die voor vader Nils Van Uffelen (59) het begin betekende van een nieuw leven. Bedrijfsleider werd loopbaancoach, uitgever én een gelukkig man. “Een kind verliezen is verschrikkelijk, maar je krijgt ook nieuwe kansen.”
26/01/19
"Toen ik na Charlottes overlijden naar verhalen van lotgenoten begon te zoeken, vond ik alleen maar tragische verhalen", zegt Van Uffelen. "Als je een kind verliest, is de tragedie al groot genoeg. Ik had behoefte aan kracht en inspiratie."
19/01/19
Tom Kestens die tussen de getuigenissen een drietal erg gevoelige Nederlandstalige luisterliedjes bracht (uit zijn nieuwe cd 'De Bron') wist het zo te verwoorden: "Haar afscheid in Mechelen is de verwerking van ons allen geworden. Hier wil ik een ode brengen aan de kracht van de vriendschap...".
10/12/18
“Leven na de dood van je kind, is een taboe”, vertelt uitgever Nils Van Uffelen. “Veel mensen vermijden dat moeilijke onderwerp na verloop van tijd. Ze willen je geen verdriet bezorgen. Maar erover praten doet deugd. Dat is de boodschap”.
27/11/18
Voor Nils heeft het boek twee doelstellingen. “We willen onze ervaringen ter beschikking stellen van lotgenoten, zodat ook zij hun leven weer op de rails krijgen. Daarnaast willen we ook een taboe doorbreken. Bij een overlijden wordt in het begin over die persoon gesproken, maar daarna ebt dat weg. Waarom wordt er bijna nooit nog iets over je kind gezegd? Het is alsof het nooit bestaan heeft."
27/11/18
17/10/18
An Hooghe: "Het resultaat is een boek dat zonder taboe de impact van het verlies van een kind op alle aspecten van het verdere leven belicht: van zelfbeeld en partnerrelatie tot het beroepsleven. De titel verwijst dus ook naar het anders nabij zijn in al deze relaties. Het boek lenigt een nood van lotgenoten, hulpverleners en deskundigen, want over veel van deze vragen bestaat weinig literatuur."
6/10/18
“Op scharniermomenten is er toch altijd een beetje feest. Zijn foto wordt op tafel gezet en meestal bakken we zijn lievelingscake. Met Sinterklaas worden er nog altijd drie schoenen gezet en Staf en Kamiel eten dan de chocolade van Toon op. Soms halen we oude filmpjes van hem boven en vertellen we verhalen van vroeger. Die verhalen worden we nooit beu.”
6/10/18
"Op feestjes vraagt men me: ‘Hoe gaat het met Guy? En met Vincent en Helene?’ Terwijl die daar ook rondlopen en ze het hen zélf kunnen vragen. Men vraagt meestal niet: ‘En met jóu?’ Mensen zijn bang. Terwijl het niet altijd verdrietig hoeft te zijn als het over mijn dode kinderen gaat. Laatst hoorde ik een vriendin van hem vertellen dat Steven ‘altijd zijn sandwiches smeerde met zijn bankkaart’. Hilarisch en zó helemaal mijn zoon. Van zo’n verhalen leef ik op."
1/10/18
"Er is weinig tijd en ruimte voor rust, stilte, een diepgaand gesprek, familie ... En nog veel minder voor ziekte, liefdespijn en tranen van verdriet, boosheid en wanhoop. 'Heb je dit nu nog niet verwerkt?!' of 'Het is nu toch al x jaar geleden': elke ouder die ik begeleid, heeft dergelijke opmerkingen moeten slikken. Bijzonder pijnlijk!"
10/08/18
9/08/18
Een van de moeilijkste zaken vond hij: dat je niet alleen je kind, maar ook jezelf kwijtraakt. "Ik dacht de hele tijd dat ik de draad gewoon opnieuw moest oppikken. Maar dat is een illusie. Je wordt na zo'n gebeurtenis een compleet andere persoon."
9/08/18
"Je kan weer gelukkig worden, zeg ik vaak. Ik ben zelfs gelukkiger. Dat vinden mensen vreemd om te horen. Maar het is wel zo. De dood van Charlotte heeft mij authentieker gemaakt. Ik ben vandaag meer mezelf dan vroeger. Dat is dankzij haar."